Rodzaje kaw hiszpańskich, czyli jak zamówić kawę w Hiszpanii?

Zespół Selekcje | 04.02.2023 01:08

Półwysep iberyjski zakochany jest w kawie. Hiszpańska kultura picia kawy zna ich wiele odmian i tak samo jak we Włoszech jest to nieodłączną część życia.  Będąc w restauracji lub barze w Hiszpanii możesz zamówić wiele odmian i rodzajów kawy. Zapoznaj się poniżej z najczęstszymi. Opisujemy każdy rodzaj kawy hiszpańskiej.

Przygotowywanie espresso, ilustracja do artykułu
Przygotowywanie espresso, ilustracja do artykułu | envato, autor microgen

Rodzaje kaw hiszpańskich

  • Café Solo – wychodzi, że jest to najczęściej zamawiany rodzaj kawy w Hiszpanii. Café solo to mała (30 ml) i bardzo mocna czarna kawa podawana zwykle w małym kieliszku (nie w filiżance do espresso). Café Solo można traktować jako rodzaj odpowiednik włoskiego espresso, ale sama kawa i sposób palenia ziaren jest inny. Café Solo jest robiono na mocno palonej kawie. Większa wersja café Solo to café largo, które będzie miał od 50 do 60 ml wielkości. 
  • Café cortado - to ciemne i mocne café solo z odrobiną mleka (są to dosłownie krople mleka).
  • Café con hielo - kawa z osobno podawanym lodem. Jest to najczęściej kawa wielkości espresso dopio podawana z lodem. Kawę doprawiamy cukrem lub/i mlekiem oraz mieszamy z lodem samemu. Przeczytaj osobny artykuł na temat Café con hielo.
  • Café con leche - dosłownie tłumaczone z języka hiszpańskiego, to oczywiście kawa z mlekiem. Zazwyczaj café con leche  to połączenie równych części Café Solo (espresso) i bardzo lekko spienionego podgrzanego mleka. W niektórych restauracjach i barach zostaniemy zapytani o to czy mleko ma być ciepłe czy zimne.  Najczęściej podawana jest w małej szklance lub bardzo wysokiej i cienkiej szklance.
  • Café bombón - wchodzimy w bardzo słodkie klimaty, bo café bombon to hiszpańskie espresso z dodatkiem bardzo słodkiego mleka skondensowanego. Kawa ta najczęściej podawana jest w kieliszku. Po wymieszaniu smakiem przypomina wietnamską kawę z mlekiem skondensowanym. 
  • Café descafeinado - po prostu po hiszpański kawa bezkofeinowa. Warto pamiętać, że już w większości miejsc na świecie jesteśmy w stanie zmówić decaf coffee (angielska nazwa kawy bezkofeinowej). 
  • Café Carajillo - w Polsce najbardziej znana jako kawa po hiszpańsku, czyli z odrobiną alkoholu.  Oryginalnie jest to mieszanka café solo z brandy. Whisky i rum są w tym przypadku gorszymi, ale popularnymi substytutami brandy. Taka mieszanka nie posiada mleka. Jeśli chcesz w tej kawie mleko to poproś o Café Trifasico.
  • Café Americano - mocne café solo z dodatkiem gorącej wody. Podawane w większej szklance niż café solo. Podobne do włoskiego cafe americano.
  • Café Manchado - bardzo podobne do włoskiego Latte Macchiato gdzie większa ilość mleka praktycznie tylko jest zabarwiona kawą.