Zespół Selekcje | 04.02.2023 01:05
Café con hielo, tłumacząc dokładnie z języka hiszpańskiego, to kawa z lodem. Jest bardzo charakterystycznym sposobem podawania hiszpańskiej wersji espresso (też dłuższej kawy) w Hiszpanii. Hiszpańska kawa z lodem różni się od innych popularnych kaw z lodem na świecie (kaw mrożonych) tym, że nie zawiera dodatków oraz nie jest miksowana z lodem, ani nie jest podawana na kruszonym lodzie.
Café con hielo jest praktycznie od samego początku iberyjskiego parzenia kawy. Naturalne stało się, że w tak wysokich hiszpańskich temperaturach, kawa chłodzona jest kostkami lodu.
Do przygotowania café con hielo potrzebujemy:
Café con hielo podajemy w dwóch naczyniach, osobno podajemy w filiżance do espresso kawę, a osobno w szklance lód. W filiżance do espresso słodzimy kawę według upodobań i doprawiamy mlekiem. Następnie lekko przestudzoną kawą zalewamy kości lodu. Tak przygotowana kawa jest gotowa do picia.
W Hiszpanii napijesz się jeszcze: Café solo, Café con leche, Café cortado, Café bombon lub Café carajillo i inne.